Loduwikus
Draadloze speakers en boxenDraadloze geluidssystemen zijn eenvoudig in hun gebruik. Met wifi of bluetooth wordt een geluidsverbinding tot stand gebracht. Simpel met de smartphone of laptop muziek afspelen op de draadloze speakers. Er zijn veel soorten draadloze speakers te krijgen, kleine boxen voor onderweg of op het strand, geavanceerde geluidsboxen voor thuis in de woonkamer. Ook zijn er modules te koop waarmee oude stereosystemen te koppelen zijn aan wifi of bluetooth.Draadloos geluids-systeem
Vanuit de stoel met de smartphone muziek afspelen, afspeellijsten samenstellen: het is allemaal mogelijk. Welke draadloze systemen voor geluid zijn er te krijgen?


Portable speakers voor onderweg
Voor onderweg of op het strand zijn kleine speakers te krijgen die door middel van bluetooth worden verbonden met de smartphone of tablet. De muziek die opgeslagen zit in de telefoon kan dan afgespeeld worden, ook is het mogelijk om via het GSM-netwerk live-streamradio naar je speaker te zenden. De duurdere modellen hebben een lange accuduur en een databuffer. Die databuffer zorgt ervoor dat het geluid niet meteen wegvalt als de verbinding even is onderbroken. Er is dan een tijdsvertraging indien er live-streamradio wordt geluisterd. De kwaliteit van het geluid is bij de duurdere modellen meestal beter. Aangezien er buiten geen reflectie van geluid via de wanden plaatsvindt zal de speaker alles zelf moeten doen, het fysieke volume van de speaker bepaalt de kracht van het basgeluid, met richt-speakers worden de hoge tonen naar jou toegezonden. De goedkopere modellen hebben die technieken niet ingebouwd.


Hifi in de woonkamer
De hifi-installatie in de woonkamer is van een andere orde, het geluid moet van goede kwaliteit zijn, volle bassen en scherpe hoge tonen. Het televisiegeluid wordt ook gebruikt op de installatie thuis om een bioscoopeffect te creëren. Oude hifi-systemen kunnen voorzien worden van een bluetooth- of wifi-module met een line-out die in de auxiliary-poort van de versterker kan worden ingeplugd. Naar deze module kan dan een draadloos geluidsignaal vanaf de tablet, smartphone of laptop verzonden worden.

Bij de nieuwe systemen heeft elke speaker zijn eigen wifi-verbinding zodat deze overal neergezet kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat er geen speakerkabels omgelegd hoeven te worden, en je kunt elke speaker met elkaar combineren als stereoset. De nieuwe systemen zijn dynamisch te gebruiken, elke combinatie is vrijwel mogelijk. Bij een conventionele hifi-installatie ben je gebonden aan de systeem-opzet zoals die is samengesteld.

Bluetooth-installaties hebben meestal bekabelde speakers met een actieve subwoofer die tevens als versterker dient voor de speakers. Het voordeel van een bluetooth-installatie is dat deze apparaten, zonder wifi-netwerk, contact kunnen maken met de smartphone of tablet. Ook zijn deze systemen voorzien van een line-in zodat bekabelde geluidsbronnen, bijvoorbeeld de televisie, ook afspeelbaar zijn.


Geavanceerde hifi-systemen
Geavanceerde hifi-systemen die gebruik maken van een wifi-netwerk hebben de mogelijkheid om een mp3-databestand te koppelen vanaf een externe netwerkschijf. Er kunnen dan afspeellijsten samengesteld worden of met de zoekfunctie worden gezocht naar een artiest of muziekgenre. De speakers zijn ook te koppelen samen met een homecinemaset die op de televisie is aangesloten, op deze wijze worden de speakers die normaal voor muziek luisteren worden gebruikt ingezet als achtergrond geluid van een film, de bioscoopbeleving is dan optimaal. Door een wifi-module met een line-in erbij te zetten kan oude apparatuur zoals dvd-spelers of platenspelers ook gebruikt worden over het draadloze speakersysteem. De fabrikanten van deze draadloze hifi-systemen leveren een app waarmee de bediening vanaf de tablet of smartphone mogelijk is. Deze app maakt een muziekbibliotheek van de externe netwerkschijf en koppelt deze met de speakers.

Het is eveneens mogelijk twee verschillende mp3's af te spelen over verschillende speakers, de speakers in de keuken kunnen los van de speakers in de woonkamer muziek afspelen. De bediening kan met verschillende smartphone's of tablets tegelijk, de luisteraar in de keuken bedient de speakers met zijn eigen smartphone, en de luisteraar in woonkamer gebruikt zijn eigen tablet om muziek af te spelen. Zo is het dus ook mogelijk om zowel in de keuken als in de woonkamer de speakers met elkaar te koppelen zodat overal dezelfde muziek klinkt. Allemaal met de meegeleverde app.ALGEMEEN
Artikel-site over techniek,wetenschap, geschiedenis en stellingen. Ervaringen en meningen van eigen hand die uitgeschreven worden en gepubliceerd.

Auteursrecht: Deze artikelen zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets uit deze uitgaven mag worden gebruikt zonder toestemming vooraf.

Zie artikel bronnen

DE INSPIRATIE

Hoe, wat en waarom

Mijn eigen ervaring graag willen delen.

Loduwikus