Loduwikus
Gitaar leren spelen zonder lessen of notenschriftGitaar spelen is een ontspannen manier om muziek te maken. Alle soorten muziek zijn op de gitaar te spelen. Oefenen, veel oefenen is belangrijk. Vingers en handen moeten getraind worden om soepel en snel de juiste akkoorden en tonen aan te slaan. Gitaar leren spelen kan zonder notenschrift en lessen. Op internet is veel informatie over gitaarakkoorden te vinden. De smartphone is een mooi apparaat waarmee de gitaar gestemd kan worden.
De gitaar
Het begint met de juiste gitaarkeuze. Is de gitaar groot of klein, heeft hij stalen of nylon snaren, is hij akoestisch, semi-akoestisch of elektrisch; dat zijn allemaal persoonlijke wensen. Als je nog nooit een snaarinstrument hebt bespeeld begin dan op een gitaar met nylon snaren, ook wel Spaanse of klassieke gitaar genoemd. Nylon snaren voelen zachter aan voor de vingers, maar ook bij gitaren met nylon snaren is die overgevoeligheid in de vingers en de pijn in het begin niet te voorkomen. Na verloop van tijd ontwikkelt zich een eeltlaagje op de vingertoppen en zal de pijn afnemen.

- Gitaaronderdelen

Een gitaar is opgebouwd uit de volgende onderdelen: een klankkast, klankgat, kam, brug, een gitaarhals met fretten, stemmechanieken en 6 tot 12 snaren. Een semi-akoestische en een elektrische gitaar zijn voorzien van een element. Deze worden in combinatie met een gitaarversterker gebruikt. De snaren van de gitaar zijn onderverdeeld van dik naar dun en hebben ieder een toonsoort als naam. De dikke snaar is de bas-snaar, de dunne snaar de hoge-toonsnaar. Van dik naar dun is de toonsoort van de snaren, E-A-D-G-B-E. Een makkelijke manier om dit te onthouden is met een ezelsbruggetje.

Een Aap Die Geen Banaan Eet.

De dikste en de dunste snaar zijn de E-snaren, deze liggen twee octaven qua toonhoogte uit elkaar. De dikke lage E-snaar zit boven en de dunne hoge E"-snaar zit als laatste. De dunne snaar wordt de 1ste snaar genoemd en de dikke snaar de 6de. De totale stemming van de gitaar staat in een A toon, 440Hz (Mezzo). De dikte van de stalen snaren wordt standaard in inches aangeduid, de gemiddelde snaardikte voor een gitaar is 0.010 inch of 0.009 inch. Hiermee bedoelen ze de dikte van de dunste snaar, de hoge E-snaar. Hoe dikker, hoe stugger de snaar meebeweegt. Voor nylonsnaren bestaat een maat voor soepelheid, onderverdeeld in snaarspanning (tension).


Het stemmen
De gitaar stemmen kan met behulp van een stemapparaat of met het gehoor. Een goed gestemde gitaar traint tevens het gehoor. Met een stemapparaat kan men de toonhoogte van de snaren afzonderlijk goed afregelen, hiervoor is een getraind gehoor niet nodig. De smartphone is ook als stemapparaat te gebruiken, hiervoor zijn verschillende apps te downloaden. Een app voor het stemmen van de gitaar heet "Guitar-Tuner", de uitvoering op de smartphone ziet er hetzelfde uit als een stemapparaat.

-
Stemmen met het gehoor
Met het gehoor stemmen is moeilijker, toch niet onmogelijk. Het vergt enige oefening om dit secuur te kunnen doen. Begin met stemmen van de dikke E-snaar, deze moet harmonisch klinken met de muziek om je heen. Een dissonant geluid is goed te horen, de snaar zal dan omhoog of omlaag gestemd moeten worden. De toonhoogte van de daarop volgende snaar is dan te herleiden.

-
Toon herleiden
Als de 6de snaar gestemd is kan men, door deze in te drukken tussen de 4de en 5de fret, de toon horen van de 5de snaar. Als de 5de snaar op de juiste toonhoogte gestemd is trilt deze mee. De toonklank van de 5de snaar moet gelijk klinken met die van de 6de snaar ingedrukt tussen de 4de en 5de fret. Op dezelfde wijze kan met de 5de snaar de 4de snaar gestemd worden en met de 4de de 3de snaar. De toonhoogte voor de 2de snaar ligt ergens anders, namelijk op de 3de snaar tussen de 3de en 4de fret. De 1ste snaar heeft de juiste toonhoogte als de 2de snaar wordt ingedrukt tussen de 4de en 5de fret. Dit klinkt ingewikkeld, toch is het logisch.

- Snaar 6 (E) tussen 4de en 5de fret, toonhoogte snaar 5
- Snaar 5 (A) tussen 4de en 5de fret, toonhoogte snaar 4
- Snaar 4 (D) tussen 4de en 5de fret, toonhoogte snaar 3
- Snaar 3 (G) tussen 3de en 4de fret, toonhoogte snaar 2
- Snaar 2 (B) tussen 4de en 5de fret, toonhoogte snaar 1

Als de gitaar goed is gestemd, klinken de twee E-snaren in harmonie.


De akkoorden
Akkoorden zijn tonen die samen worden aangeslagen op de gitaar. De samenklank van deze tonen vormen het akkoord. Er zijn verschillende soorten akkoorden. Niet alleen de toonhoogte maar ook de stemming wordt bepaald door een akkoord. Verschillende groepen akkoorden zijn te onderscheiden. Bijvoorbeeld majeur-, mineur-, zeven-, blues- en jazz-akkoorden. De meeste popliedjes zijn met majeur- en mineurakkoorden. Als een akkoord voor de eerste keer wordt aangelegd (ingedrukt tussen de fretten) zal het meestal dof klinken, omdat de spierkracht van de vingers nog niet is ontwikkeld. Door veel oefenen komt dat vanzelf goed, die conditie zal opgebouwd moeten worden. Het is net sporten, maar dan met de vingers. Begin met de majeur- (groot) en mineur- (triest) akkoorden. Er zijn internetsites waar de songtekst is voorzien van akkoorden.
Een mooi lied om mee te beginnen is "
Follow the Sun - Xavier Rudd"
Dit lied heeft vier akkoorden G - C - Am - Em.ALGEMEEN
Artikel-site over techniek,wetenschap, geschiedenis en stellingen. Ervaringen en meningen van eigen hand die uitgeschreven worden en gepubliceerd.

Auteursrecht: Deze artikelen zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets uit deze uitgaven mag worden gebruikt zonder toestemming vooraf.

Zie artikel bronnen

DE INSPIRATIE

Hoe, wat en waarom

Mijn grootste hobby.

Loduwikus