Loduwikus
Hoe verander ik mijn wifi wachtwoord




De wifi-router thuis is een centrale plek waar alle draadloze apparaten op worden aangesloten. Als deze router, uit de doos, direct wordt geactiveerd stelt deze zich automatisch in naar de fabrieksinstellingen. Een eigen wifi-naam en wifi-wachtwoord instellen is niet moeilijk. Met een paar simpele stappen is de wifi-naam en het wifi-wachtwoord eenvoudig te veranderen. Echter heeft elke wifi-router zijn eigen manier van instellen.




De Wifi-router
Een wifi-router is een draadloze verbinding die werkt met radiogolven, deze radiogolven communiceren met de wifi-apparaten in huis. De radiogolven van de wifi-router zijn niet hoorbaar en storen ook niet op de radio omdat de frequentie veel hoger ligt. Een wifi-router werkt met 2.4GHz of 5.0GHz, de meest gangbare instelling is 2.4GHz. Deze trillingen gaan eenvoudig door muren heen maar verliezen door de muur heen wel kracht. Ook de afstand vanaf de router is bepalend voor een goed ontvangst van de wifi. De wifi-router die thuis voor draadloos-internet wordt gebruikt werkt prima volgens de fabrieksinstelling die de fabrikant zelf installeerd. Hieraan hoeft meestal niets worden veranderd bij normaal internet gebruik.


De wachtwoord instellingen
De naam van de wifi-router en het wachtwoord zijn ook door de fabrikant vooraf ingesteld, deze staan meestal op een sticker op de router aangegeven. Om deze instellingen te veranderen dient eerst verbinding gemaakt te worden met de router. Hiervoor zijn het wifi-wachtwoord en de router-naam van de fabrikant nodig die op de router of in de handleiding staan vermeld. Nadat er verbinding is gemaakt met de router kan met de internet browser naar de pagina van de router worden gesurft om in te loggen in de router zelf. Hiervoor wordt meestal een ander wachtwoord gebruikt dan het inlog-wachtwoord voor de wifi verbinding. Ook dit wachtwoord staat vermeld op de router zelf.

-
Wifi-wachtwoord veranderen
Door explorer,mozilla firefox, safari of google-chrome te openen kunnen we naar de pagina van de router surfen. Meestal is dit een ip-adres (bv. 192.168.0.1 of 192.168.1.1), maar dat kan ook een paginanaam zijn. Dit staat vermeld in de handleiding van de router. Typ dit IP-adres of de paginanaam in de adres-balk van de browser. Als de router-pagina verschijnt wordt er naar een inlognaam gevraagd met een paswoord. Standaard is dit, 'user: admin' en 'paswoord:admin'. De inlognaam met paswoord moet ook op de router staan vermeld of in de handleiding. Nadat deze inlog is gebeurd is het mogelijk om de wifi-naam en het wifi-wachtwoord te veranderen.

De meeste routers van tegenwoordig hebben twee verschillende instellingen voor een wachtwoord, een voor de 2.4GHz en een voor de 5.0GHz. Door het tablad te zoeken waar de 2.4GHz instellingen te vinden zijn kan daar het wifi-wachtwoord en de wifi-routernaam worden veranderd. In het tab-blad 5.0GHz zijn de naam en het paswoord voor deze te veranderen. 2.4GHz en 5.0 GHz hebben elk hun eigen inlognaam die naar behoeve kan worden veranderd. Nadat deze zijn veranderd zullen deze vastgelegd dienen te worden door op de knop 'save' of 'apply' te drukken. Hierdoor zal de router even off-line zijn en zullen alle apparaten opnieuw ingelogd dienen te worden met het nieuwe wachtwoord.

Wifi-wachtwoord vergeten
Indien het wifi-wachtwoord niet meer bekend is zijn er een aantal mogelijkheden om dit op te lossen.
Een mogelijkheid is om de router weer naar fabrieksinstellingen te schakelen, dat kan door de reset-knop één minuut ingedrukt te houden. De router zal dan de standaard fabrieksinstellingen herprogrammeren, vanuit dit punt kan de router weer opnieuw naar de persoonlijke instelling worden ingesteld vanuit de inlogpagina in de router.

Een andere mogelijkheid is om in een computer, die wel nog automatisch inlogd op de Wifi, het wachtwoord op te zoeken. Met een windows computer gaat dat als volgt:

- Klik met de rechter-muis-knop op het wifi-symbool op de startbalk.
- Selecteer '
netwerkcentrum openen'.
- Klik met de linker-muis-knop op '
Verbindingen'.
- Kies '
Eigenschappen van draadloos netwerk'.
- Kies het tab-blad '
Beveiliging'.
- Hierna '
Tekens weergeven' aanvinken.

Door deze stappen te volgen wordt het Wifi-wachtwoord zichtbaar.

Verder lezen: Wifi- en router-instellingen voor internet thuis



ALGEMEEN
Artikel-site over techniek,wetenschap, geschiedenis en stellingen. Ervaringen en meningen van eigen hand die uitgeschreven worden en gepubliceerd.

Auteursrecht: Deze artikelen zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets uit deze uitgaven mag worden gebruikt zonder toestemming vooraf.

Zie artikel bronnen









DE INSPIRATIE

Hoe, wat en waarom

Een vraag die mij vaak wordt gesteld.

Loduwikus