Loduwikus
Hoe werkt een koelkast
De koelkast in huis is een niet meer weg te denken apparaat in onze civilisatie. De geschiedenis van de koelkast gaat ook ver terug in de tijd. Hoe werkt een koelkast nou eigenlijk? Als deze aanstaat komt er veel warmte achter de koelkast vandaan, en toch is het koel binnen in de koelkast. Een koel-vries combinatie werkt met hetzelfde principe.


De geschiedenis van de koelkast en de ijskast
De geschiedenis van de koelkast gaat ver terug in de geschiedenis, de mensheid had al snel door dat voedsel langer goed blijft als deze gekoeld wordt weggelegd. Een koele plek diep in de grotten werd door de prehistorische mens al gebruikt om voedsel langer goed te houden. In de middeleeuwen hadden de mensen ijskelders waar ijsblokken werden opgeslagen. Deze ijsblokken waren daar tijdens de winter opgeslagen om te gebruiken als koeling tijdens de warme periode. Een speciale ijskast, waarin bovenin een blok ijs werd gelegd, diende dan als koelkast voor het voedsel. Begin twintigste eeuw kwam de elektrische koelkast, het principe van de koelkast is uitgevonden door de fransman Louis Abel Charles Tellier. Hij bouwde de eerste industrïele koelkast door verdamping van amoniakgas. Dat wordt tegenwoordig niet meer gebruikt. Amoniakgas is erg explosief brandbaar en zeer giftig.
Hoe werkt de elektrische koelkast
De elektrische koelkast werkt op het principe van vloeibaar gas verdampen. Als tot vloeistof verdicht gas wil verdampen is er warmte nodig om van vloeistof naar gas over te kunnen gaan. Deze warmte wordt uit de koelkast gehaald waardoor de koelkast koeld. Door met een compressor dit gas weer tot vloeistof samen te drukken kan het weer hergebruikt worden door de vloeistof weer tot gas te laten verdampen.

-
Waar komt de warmte achter de koelkast vandaan?
Als gas tot vloeistof wordt samengedrukt komt er warmte vrij, dat heet adiabatische compressie. Dat komt omdat de gasmolukulen, die samengedrukt worden, hevig tegen elkaar gaan botsen, hierdoor onstaat warmte. Deze temperatuur kan hoog oplopen tot wel 100 tot 300 graden celcius. Afhankelijk van het soort gas. Deze gas-vloeistof moet gekoeld worden met een koelspiraal, deze koelspiraal zit aan de achterkant van de koelkast. Dat is een lange dunne buis die zig zag over de achterkant van de koelkast loopt, dwars over deze buis zitten extra koelribben die de warmte van de gasbuis geleiden naar de lucht buiten de koelkast. Op deze wijze kan het vloeibare gas tot kamer-temperatuur afkoelen.

-
De compressor van de koelkast
Een koelkast heeft een compressor nodig om gas tot vloeistof samen te drukken. Dat is de motor in de koelkast, meestal zwart van kleur achter, onderin de koelkast. De compressor wordt altijd erg warm door het samendrukken van het gas. Op deze compressor zit meestal een bak gemonteerd die waterdruppels uit de koelkast opvangt en deze laat verdampen. Binnenin de koelkast zit de gasverdamper waar waterdruppels op condenseren. Deze waterdruppels worden opgevangen in een goot. Deze goot heeft een afvoer naar buiten, achter de koelkast. Deze afvoer hangt boven de bak die op de compressor zit gemonteerd. Door de warmte van de compressor zal dit water verdampen.

-
Het koel-element in de koelkast
Het koel-element in de koelkast is de gas-verdamper. Door in de koelkast het vloeibaar-gas te verdampen tot gas wordt de warmte die daarvoor nodig is uit de koelkast gehaald. Hierdoor koelt de koelkast, door veel vloeibaar-gas te laten verdampen kan de kast zelfs tot vries-temperatuur dalen. Het gas wordt door de compressor opnieuw samengeperst tot vloeistof en kan weer hergebruikt worden.Verder lezen: Hoe werkt een luchtkoelerALGEMEEN
Artikel-site over techniek,wetenschap, geschiedenis en stellingen. Ervaringen en meningen van eigen hand die uitgeschreven worden en gepubliceerd.

Auteursrecht: Deze artikelen zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets uit deze uitgaven mag worden gebruikt zonder toestemming vooraf.

Zie artikel bronnen

DE INSPIRATIE

Hoe, wat en waarom

Een vraag die mij werd gesteld.

Loduwikus