Loduwikus
Wandelsokken bepalen het comfortWandelsokken om te gebruiken in wandelschoenen zijn net zo belangrijk als de schoenen zelf. De verkeerde sok kan de wandeling goed verstoren. Koude voeten tijdens het wandelen zijn vaak te wijten aan de verkeerde sok. Een goede sok tijdens de wandeling verbetert het comfort en de wandeling is langer vol te houden. Verschillende materialen in de sok bepalen de werking in de wandelschoen. De vochtregulering en warmtebeleving van een sok zijn beïnvloedbaar door verschillende materialen te combineren.


De sok

Een comfortabele sok zit glad om de voeten, er zijn geen plooien in de hak of rondom de tenen. De sok mag ook niet te strak zitten zodat de stof dun getrokken over de hak zit, de functie van de sok valt dan eigenlijk weg. Er zijn sokken te krijgen van verschillende materialen en diktes die ieder hun doel hebben. Een katoenen sok absorbeert veel vocht, een kunststofvezel daarentegen niet. Er zijn sokken die een verdikking hebben rondom de hak en de tenen, deze sok wordt hoofdzakelijk gebruikt in de wandelsport. Deze verdikking geeft extra comfort in de schoen, de hak en de tenen hebben dan een zachte bedding, ook zijn deze sokken vaak voorzien van een L- en R-teken zodat de linker- en rechtersok om de juiste voet zitten, de verdikking in de stof is als zodanig uitgevoerd.


Stofsamenstelling
Sokken kunnen gemaakt zijn van één soort materiaal of een combinatie daarvan geheel afhankelijk voor de toepassing. Een sportsok is meestal geheel van katoen vervaardigd, katoen neemt veel vocht op. Katoenen sokken worden gebruikt bij intensieve sporten zoals voetbal, handbal of hockey. Ze worden dan hooguit twee uurtjes gedragen. Voor een wandeling niet de ideale sok, natte katoenen sokken geven koude voeten en blaren. Voor een wandeling is een droge sok het beste, dat wordt bereikt met een wollen sok en/of kunststof vezel. Sokken geheel van kunststof zijn niet ideaal, de voeten raken dan oververhit, kunststof houdt de warmte goed vast en absorbeert geen vocht. Een goede wollen wandelsok is gemaakt in combinatie met kunststof en of katoen. De voorkeur voor wol met katoen of wol met kunststof sokken is een persoonlijke keuze. Wol heeft de eigenschap vocht te absorberen en weer snel af te voeren, een dikke wollen sok geeft meer warmte en kan meer vocht reguleren, een dunne sok is koeler maar voert minder vocht af.

Door de wol te combineren met katoen krijg je een dunnere sok die vocht vasthoudt en koel aanvoelt, een wollen sok in combinatie met kunststof voert snel vocht af en voelt droger en warmer aan. De meest toegepaste kunststoffen in sokken zijn polyamide en polypropeen. Ook worden er elastische kunststoffen gebruikt zodat de stof flexibel om de voet blijft zitten en meebeweegt. De kwaliteiten van de wol soorten lopen ook uiteen, een goede kwaliteit wol is merinowol. Merino is een schapenras. Merinowol heeft de beste eigenschappen als wol, het ruikt niet vies na lang gebruik en de vochtregulering is optimaal.


De weving
De weving van de stof geeft ook speciale kwaliteiten aan de wandelsok. De verdikking rond de hak en tenen creëert een zachte bedding die prettig is in zware wandelschoenen. De weving van de stof heeft ook invloed op de vochtregulering, door met de juiste draaddikte en weefpatroon een sok te maken kan het vocht van richting gestuurd worden, dit noemen we 'dry-weave'. Wetenschappelijk is aangetoond dat vochtdruppels een voorkeur hebben om aan een bepaalde kant van de draad te gaan zitten als deze op een bepaalde wijze is geweven. Ook de structuur van de draad speelt hierin een rol. Dit natuurkundige verschijnsel wordt gebruikt om het vocht naar de buitenkant van de sok af te drijven en vervolgens de schoen kan verlaten. Zo zijn er ook weefpatronen in de stof aan te brengen die het ontstaan van blaren tegengaan. Deze ontwikkelingen staan niet stil en worden steeds meer verbeterd.


Lange of korte wandelsokken?
De sok moet lang genoeg zijn zodat deze uit de schoenschacht komt, te lage sokken bieden geen bescherming tegen het schuren van de schoenen langs de enkels. Lange sokken zijn ook prettig in het hoge gras of bossen zodat ongedierte niet op de huid kan gaan zitten.

Verder lezen: Wandelschoenen, welke passen goed?

ALGEMEEN
Artikel-site over techniek,wetenschap, geschiedenis en stellingen. Ervaringen en meningen van eigen hand die uitgeschreven worden en gepubliceerd.

Auteursrecht: Deze artikelen zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets uit deze uitgaven mag worden gebruikt zonder toestemming vooraf.

Zie artikel bronnen

DE INSPIRATIE

Hoe, wat en waarom

Als verkoper en gebruiker van wandelschoenen en bergsport spullen heb ik veel ervaring opgedaan. Deze kennis wilde ik graag delen.

Loduwikus